Home » Download Free Pdf Notes » General Science » The platform biology book pdf download – Rukmini Prakashan

The platform biology book pdf download – Rukmini Prakashan

The platform biology book pdf download - Rukmini Prakashan

This Free PDF Notes Contains The platform biology book pdf download, This Book जीव विज्ञान (Biology) हिन्दी संस्करण Published by Rukmini Prakashan, Rukmini Publication Biology Book in Hindi

Hello Dear Examtrix.com followers, In this post we are going to share an important PDF on The platform biology book pdf download, Rukmini Publication Biology Book in HindiGeneral Science Questions in Hindi, which is very useful for each and every competitive exam in India. At this platform we share The platform biology Handwritten notes pdf in Hindi-English and The platform biology Free Pdf Study material for Competitive exams.

Today, we are sharing SSC CGL free notes, free upsc ias material. This PDF Notes (The platform biology book pdf download, Rukmini Publication Biology Book in Hindi) is important for various exams like UPSC, IAS, RAS, UPPSC, MPPSC, BPSC, SSC CGL, CHSL, CPO, IBPS PO, SBI PO, Railway, RRB NTPC, ASM, Group D, State PSC, Sub inspector, Patwari exam, LDC Exam, Revenue office Exam.


Topics covered :
  1. Platform Biology Book PDF Free Download, Biology Book for Competitive Exam
  2. Biology (जीव विज्ञान): Download Biology pdf Books for various exams conducted by SSC, UPSC, Railways and Banking
  3. GK Questions | General Knowledge Questions & Answers, world history quiz questions and answers, ancient indian history mcq pdf, history gk in hindi pdf download, indian ancient history quiz

  • This PDF is prepared by Examtrix Team. So all credit goes to them.

  • PDF Size : 41.3 Mb

  • No of pages in this PDF : 92

  • To Download Free Study Material : The platform biology book pdf download

Click Here to Download this PDF : The Platform Biology Book Pdf in Hindi

Download Free Study Material and  Free Pdf Notes For each and every competitive exam. Subject wise Links for  Handwritten Class Notes in Hindi and English

History Notes –  ClickGeography Notes – Click
Indian Polity Notes – ClickEconomics Notes – Click
General Science Notes – ClickCurrent Affairs Notes – Click
Maths Notes – ClickReasoning Notes – Click
English Grammar Notes – ClickGeneral Hindi Notes – Click
Science and Tech Notes – ClickArt and Culture Notes – Click
Psychology Notes – ClickEnvironment and Ecology – Click
Sanskrit Notes- ClickEthics Notes – Click
Computer Awareness – ClickBanking Awareness Notes – Click
International Relations – ClickImportant Questions PDF – Click
General Knowledge PDF – Click 

Biology Important Questions in Hindi

42. स्पर्मोलॉजी में किसका अध्ययन किया जाता है ?
(A) परागकण
(B) बीज
(C) फल
(D) पत्ती
Ans. B
43. एग्रेस्टोलॉजी में किसका अध्ययन किया जाता है ?
(A) घासों का
(B) फलों का
(C) फसलों का
(D) तेल बीजों का
Ans. A
44. पीडोलॉजी में किसका अध्ययन किया जाता है ?
(A) भूमि का
(B) फलों का
(C) चट्टानों का
(D) पौधों का
Ans. A
45. पौधों को नाम देने वाले विज्ञान कहलाता है ?
(A) नामकरण
(B) वर्गिकी
(C) पहचान
(D) वर्गीकरण
Ans. B
46. निम्नलिखित में से किसे वर्गिकी का पितामह कहा जाता है ?
(A) एंग्लर
(B) लीनियस
(C) अरस्तू
(D) लैमार्क
Ans. B
47. सूक्ष्मजीव मिलते हैं ?
(A) रेतली मिट्टी में
(B) लवण युक्त पानी में
(C) दलदल भूमि में
(D) इन सभी में
Ans. D
48. विषाणु वृद्धि करता है ?
(A) जीवित कोशिका में
(B) चीनी के विलयन में
(C) मृत शरीर में
(D) पानी में
Ans. A
49. साबूदाना किससे बनाया जाता है ?
(A) पाइनस
(B) सेड्रस
(C) जूनीपेरस
(D) साइकस
Ans. D
50. फलों का अध्ययन कहलाता है ?
(A) फिनोलॉजी
(B) पोमोलॉजी
(C) एग्रेस्टोलॉजी
(D) एन्थोलॉजी
Ans. B


 

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top