Objective common general knowledge questions and answers pdf download

objective common general knowledge questions and answers pdf

Objective common general knowledge questions and answers pdf in Hindi

This Free PDF Notes Contains Objective common general knowledge questions and answers pdf download in Hindi For Upcoming Exams. You can easily download pdf on सामान्य ज्ञान, GK in Hindi, Samanya Gyan Book Puja Publication from this website. This Common general knowledge questions and answers notes pdf is very important to crack any competitive exam in India. प्रिय पाठकों आज Examtrix (examtricks) की टीम प्रतियोगी छात्रों के लिये General Knowledge (GK) PDF, Objective common general knowledge questions and answers pdf download नोट्स शेयर कर रही है. सामान्य ज्ञान (Samanya Gyan) Notes के इस Page पर आपको सबसे बेहतर ट्रिक्स मिलेंगी, यहाँ इस पोस्ट की PDF में सामान्य ज्ञान, GK in Hindi, Samanya Gyan, General Knowledge (GK) आदि को बहुत ही आसान भाषा में समझाया गया है |ये Objective common general knowledge questions and answers pdf download नोट्स सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए बेहद उपयोगी हैं 


Hello Dear Examtrix.com (Exam Tricks) followers, In this post we are going to share an important PDF on Objective common general knowledge questions and answers pdf download, which is very useful for each and every competitive exam in India. At this platform we share General Knowledge Handwritten notes pdf in Hindi-English and GK Free Pdf Study material for Competitive exams.

Details about Objective common general knowledge questions and answers PDF
Credit This PDF is prepared by Examtrix Team.
PDF Size 24 Mb
No of pages in this PDF 107
PDF NameObjective common general knowledge questions and answers PDF Free Download
PDF QualityGood

Today, we are sharing SSC CGL free notes, free upsc ias material. This Free PDF Notes (Objective common general knowledge questions and answers pdf download, General Knowledge (GK) Book, General Awareness Pdf Download in Hindi) is important for various exams like UPSC, IAS, RAS, UPPSC, MPPSC, BPSC, SSC CGL, CHSL, CPO, IBPS PO, SBI PO, Railway, RRB NTPC, ASM, Group D, State PSC, Sub inspector, Patwari exam, LDC Exam, Revenue office Exams.

Topics Covered in Objective common general knowledge questions and answers PDF
1. Objective common general knowledge questions and answers pdf download, राष्ट्रीय प्रतीक, भारतीय इतिहास, प्राचीन इतिहास, मध्य कालीन इतिहास, आधुनिक इतिहास, स्वतंत्रता आंदोलन
2. Common general knowledge questions and answers pdf download, General Awareness, भारतीय राजव्यवस्था, सामान्य विज्ञान, भौतिक विज्ञान, रासायनिक विज्ञान, जीव विज्ञान, विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी, विश्व को भूगोल, भारत का भूगोल, भारतीय अर्थव्यवस्था
3. भारत व विश्व सामान्य ज्ञान, GK in Hindi, Samanya Gyan बिषय से संबंधित सभी प्रकार की PDF यहाँ से Download करें
4. From our website exam tricks, examtricks, examtrick, exam trick, you can download free pdf notes and tons of study material for competitive exams in India.
5. आज हम Objective common general knowledge questions and answers pdf download, General Knowledge (GK) Book, General Awareness Pdf लेकर आए है, जिसमे विभिन्न परीक्षाओ के अनुमान से देखे तो बहुत ही अच्छी तरह से एक एक प्रश्नो को बहुत ही अन्दर के प्रश्नो तक ले जाकर बताया गया है
Click below to Download PDF
As we already mentioned above, this free pdf notes is related to Objective common general knowledge questions and answers PDF Free Download, General Knowledge (GK) Book, General Awareness Pdf in Hindi
Click Here to Download this PDF :  Objective general Knowledge questions ans answers Book Pdf
Download Subject wise Free Pdf Notes in Hindi and English

Download Free Study Material For each and every competitive exam. Subject wise Links for  Handwritten Class Notes in Hindi and English

History Notes –  Click Geography Notes – Click
Indian Polity Notes – Click Economics Notes – Click
General Science Notes – Click Current Affairs Notes – Click
Maths Notes – Click Reasoning Notes – Click
English Grammar Notes – Click General Hindi Notes – Click
Science and Tech Notes – Click Art and Culture Notes – Click
Psychology Notes – Click Environment and Ecology – Click
Sanskrit Notes- Click Ethics Notes – Click
Computer Awareness – Click Banking Awareness Notes – Click
International Relations – Click Important Questions PDF – Click
General Knowledge PDF – Click  

1500+ One Liner General Knowledge in Hindi part 41

Question 1:- वर्त्तमान भारत में कुल कितने राज्य हैं और कौन-कौन से हैं? Answer:- भारत में कुल 29 राज्य हैं

भारत के सभी राज्य के नाम: (1) अरुणाचल प्रदेश, (2) असम, (3) आन्ध्र प्रदेश, (4) उत्तर प्रदेश, (5) उत्तराखण्ड, (6) ओडिशा, (7) कर्नाटक, (8) केरल, (9) गुजरात, (10) गोवा, (11) छत्तीसगढ़, (12) जम्मू और कश्मीर, (13) झारखण्ड, (14) तमिलनाडु, (15) तेलंगाना, (16) त्रिपुरा, (17) पंजाब, (18) पश्चिम बंगाल, (19) बिहार, (20) मणिपुर, (21) मध्य प्रदेश, (22) महाराष्ट्र, (23) मिज़ोरम, (24) मेघालय, (25) राजस्थान, (26) सिक्किम, (27) हरियाणा, (28) हिमाचल प्रदेश, (29) नागालैण्ड

Question 2:- वर्त्तमान भारत में कुल कितने केंद्र शासित प्रदेश हैं और कौन-कौन हैं? Answer:- भारत में कुल 7 केंद्र शासित प्रदेश हैं

भारत के केंद्र शासित प्रदेश के नाम : (1) अण्डमान और निकोबार द्वीपसमूह, (2) चण्डीगढ़, (3) दमन और दीव, (4) दादरा और नगर हवेली, (5)पुदुच्चेरी, (6)दिल्ली, (7)लक्षद्वीप

Question 3:- भारत नाम की उत्पति किस राजा के नाम से हुई है ? Answer:- भरत चक्रवर्ती

Question 4:- स्वतंत्रत भारत के पहेले प्रधानमंत्री कौन थे ? Answer:- जवाहरलाल नेहरू

Question 5:- (INDIA) भारत देश का सबसे बड़ा शहर कौन सा है ? Answer:- मुंबई

Question 6:- इंडिया का सबसे बड़ा राज्य कौन सा है ? Answer:- राजस्थान

Question 7:- भारत के पहेले प्रधानमंत्री जवाहरलाल नेहरू प्रधानमंत्री कब बने थे ? Answer:- 15 अगस्त 1947

Question 8:- इंडिया की पहेली महिला प्रधानमंत्री कौन थी? Answer:- इंदिरा गांधी

Question 9:- स्वतंत्रत भारत के प्रथम राष्ट्रपति कौन थे ? Answer:- डॉ॰ राजेन्द्र प्रसाद

Question 10:- भारत के प्रथम अंतरिक्ष यात्री कौन थे? Answer:- राकेश शर्मा

Question 11:- भारत का सबसे कम जनसंख्या वाला राज्य कौन सा है? Answer:- सिक्किम

Question 12:- भारत के प्रथम वायसराय कौन थे? Answer:- लॉर्ड केनिंग India GK

Question 13:- भारत की प्रथम महिला राष्ट्रपति कौन थी? Answer:- प्रतिभा पाटिल

1500+ One Liner General Knowledge in Hindi part 42

Question 14:- स्वतंत्र भारत के प्रथम लोकसभा अध्यक्ष कौन थे? Answer:- जी. वी. मावलंकर

Question 15:- भारत का प्रथम कागज रहित समाचार पत्र द न्यूज टुडे कब शुरू हुआ था? Answer:- 3 जनवरी 2001

Question 16:- भारत के प्रथम गृहमंत्री का नाम क्या है? Answer:- सरदार वल्लभ भाई पटेल

Question 17:- स्वतंत्र भारत के प्रथम शिक्षा मंत्री कौन थे? Answer:- मौलाना अबुल कलाम आज़ाद

Question 18:- स्वतंत्र भारत के प्रथम उपराष्ट्रपति कौन थे? Answer:- जाकिर हुसैन

Question 19:- स्वतंत्र भारत के प्रथम कानून मंत्री कौन थे? Answer:- डॉ भीमराव अंबेडकर

Question 20:- स्वतंत्र भारत के प्रथम रेल मंत्री कौन थे? Answer:- आसफ अली

Question 21:- स्वतंत्र भारत के प्रथम रक्षा मंत्री कौन थे? Answer:- वलदेव सिंह

Question 22:- स्वतंत्र भारत के प्रथम स्वास्थ्य मंत्री कौन थे? Answer:- गजान्तर आली

Question 23:- स्वतंत्र भारत के प्रथम संचार मंत्री कौन थे? Answer:- अब्दुल नस्तर India GK

Question 24:- स्वतंत्र भारत के प्रथम श्रम मंत्री कौन थे? Answer:- जगजीवन राम

Question 25:- भारत की पहली महिला मुख्यमंत्री कौन थी? Answer:- सुचेता कृपलानी ( उत्तर प्रदेश )

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *