Home » Download Free Pdf Notes » General Knowledge » General Awareness meaning in Hindi

General Awareness meaning in Hindi

General Awareness meaning in Hindi

Meaning of general awareness

Difference between general awareness and general knowledge : In this post first we will talk about what is General Awareness meaning in Hindi ? Competitive exams me jo general awareness topics ke questions aate hai, actual me wo general knowledge hota kya hai ? what is the meaning of general awareness ?

What is difference between general awareness and general studies?

General Awareness meaning in Hindi : General Awareness means the current affairs of at least 1 year or you can say that current events happened from month of January to month of December of that particular year. In GA section, examiner asks questions from current events or current affairs, environment around the world. General Studies means you have to go through a particular subject or study of all those subjects (History, Political Science, Geography, Economics, General Science etc) which you have studied during your college days or your school life.

S. No.General Awareness Topics
1.History & Culture
2.Economic Scene
3.Indian Polity
4.General Policy & Scientific Research (Biology, Physics, Chemistry)
5.Current Affairs
6.Current GK (India & World)
7.Geography (Physical, World)

General awareness and general knowledge questions

  • 1. कांग्रेस की पहली महिला अध्यक्ष कौन थी?
    • क. एनी बेसेंट
    • ख. सरोजिनी नायडू
    • ग. उषा मेहता
    • घ. मैडम कामा
      • उत्तर- क
  • 2. कौन सा जानवर त्वचा के माध्यम से साँस लेता है?
    • क. साँप
    • ख. मेंढक
    • ग. कछुआ
    • घ. डॉल्फिन
      • उत्तर- ख
  • 3. बेकिंग सोडा इस रूप में भी जाना जाता है-
    • क. सोडियम बाइकार्बोनेट
    • ख. कैल्शियम बाइकार्बोनेट
    • ग. कार्बन मोनोऑक्साइड
    • घ. ब्रोमाइड
      • उत्तर- क

  • 4. भारत की सिलिकन घाटी किस शहर में स्थित है?
    • क. मुंबई
    • ख. दिल्ली
    • ग. हैदराबाद
    • घ. बैंगलुरू
      • उत्तर- घ
  • 5. किस वर्ष दिल्ली भारत की राजधानी बनी ?
    • क. 1911
    • ख. 1912
    • ग. 1910
    • घ. 1905
      • उत्तर- क
  • 6. लोकसभा अध्यक्ष किसके द्वारा चुने जाते हैं?
    • क. राज्य सभा के सभी सदस्य
    • ख. लोक सभा और राज्य सभा के सभी सदस्य
    • ग. भारत की जनता
    • घ. लोक सभा के सभी सदस्य
      • उत्तर- घ
  • 7. किस ग्रह को पृथ्वी की जुड़वाँ बहन के रूप में जाना जाता है?
    • क. बृहस्पति
    • ख. मंगल
    • ग. शुक्र
    • घ. शनि ग्रह
      • उत्तर- ग
  • 8. कपास के लिए कौन सी मिट्टी सबसे उपयुक्त है?
    • क. लाल मिट्टी
    • ख. रेगुरु
    • ग. जलोढ़ मिट्टी
    • घ. लोम
      • उत्तर- ख
  • 9. भारत का नेपोलियन नाम से कौन प्रसिद्ध है ?
    • क. समुद्रगुप्त
    • ख. चंद्रगुप्त
    • ग. कुमारगुप्त
    • घ. हर्ष वर्धन
      • उत्तर- क
  • 10. भारत में सबसे बड़ा नदी बेसिन कौन सा है?
    • क. गोदावरी बेसिन
    • ख. नर्मदा बेसिन
    • ग. यमुना बेसिन
    • घ. गंगा बेसिन
      • उत्तर- घ
  • 11. अमरकंटक किस नदी से उत्पन्न है?
    • क. महानदी
    • ख. गोदावरी
    • ग. नर्मदा
    • घ. कृष्णा
      • उत्तर- ग
  • 12. दुनिया की सबसे बड़ी ताजे पानी की झील कौन सी है?
    • क. सुपीरियर झील
    • ख. मिशीगन झील
    • ग. मलावी झील
    • घ. ग्रेट बियर झील
      • उत्तर- क
  • 13. कौन सा दिन विश्व पर्यावरण दिवस के रूप में मनाया जाता है?
    • क. 5 जून
    • ख. 8 जून
    • ग. 5 अप्रेल
    • घ. 21 अप्रेल
      • उत्तर- क
  • 14. राज्यसभा में अधिकतम कितने सदस्य हो सकते हैं?
    • क. 260
    • ख. 250
    • ग. 210
    • घ. 150
      • उत्तर- ख
  • 15. योजना आयोग के पहले अध्यक्ष कौन थे?
    • क. सरदार वल्लभ भाई पटेल
    • ख. राजेंद्र प्रसाद
    • ग. जवाहर लाल नेहरू
    • घ. मोती लाल नेहरू
      • उत्तर- ग
  • 16. यूपीएससी अध्यक्ष की नियुक्ति कौन करता है?
    • क. भारत के मुख्यमंत्री
    • ख. राष्ट्रपति
    • ग. दोनों सदनों के सदस्य
    • घ. भारत के चुनाव आयुक्त
      • उत्तर- ख
  • 17. किसने खिलाफत आंदोलन का नेतृत्व किया?
    • क. सय्यद बन्धु
    • ख. महात्मा गांधी
    • ग. अली बन्धु
    • घ. मौलाना आजाद
      • उत्तर- ग
  • 18. किस वर्ष पहले आम चुनाव हुए थे?
    • क. 1921
    • ख. 1942
    • ग. 1950
    • घ. 1951
      • उत्तर- घ
  • 19. किस राज्य में पहली बार पंचायती राज की शुरूआत हुई थी?
    • क. बिहार
    • ख. राजस्थान
    • ग. पंजाब
    • घ. हरियाणा
      • उत्तर- ख
  • 20. आर्य समाज की स्थापना किसने की?
    • क. स्वामी दयानंद सरस्वती
    • ख. स्वामी विवेकानंद
    • ग. सच्चिदानंद
    • घ. स्वामी नारायण
      • उत्तर- ख
Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top