Home » UPSC Notes » Desire IAS notes in Hindi PDF Download

Desire IAS notes in Hindi PDF Download

Desire IAS Class notes in Hindi PDF Download

This Free PDF Notes Contains Desire IAS Class notes in Hindi PDF Download For Upcoming Exams. You can easily download PDF on Desire IAS Indian Polity, Economy, history, art and culture, ethics notes in hindi, current affairs, economics, environment, PIB, Geography, Spectrum mind map notes, NCERT Based notes from this website. Desire IAS notes, Spectrum Modern History Notes by DESIRE IAS (PT+MAINS), Polity Mind Map Book Hindi Medium is very important to crack any competitive exam in India. प्रिय पाठकों आज Examtrix (examtricks) की टीम प्रतियोगी छात्रों के लिये Desire IAS Class notes in Hindi PDF Download नोट्स शेयर कर रही है. ये Best Geography + Environment + Science + Major Crops Notes, Desire IAS OLD NCERT prachin bharat short notes की Book सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए बेहद उपयोगी हैंFree General Science General Knowledge Questions Answers PDF Download


Hello Dear Examtrix.com (Exam Tricks) followers, In this post we are going to share an important PDF on Desire IAS Class notes in Hindi PDF Download, Ethics Notes Desire IAS in Hindi PDF download competitive Exams, Indian Economy notes for UPSC IAS exam (Prelims and Mains), Compilation of Art & Culture PDF, FULL Old & NEW NCERT Compilation, The Constitution Of India Notes English And Hindi, Indian Polity M.Laxmikanth Notes By Desire IAS, which is very useful for each and every competitive exam in India. At this platform we share Desire IAS  Handwritten notes pdf in Hindi-English and Desire IAS Free Pdf Study material for Competitive exams.


Today, we are sharing SSC CGL free notes, free upsc ias material. This Free PDF Notes (Desire IAS Class notes in Hindi PDF Download) Short Notes of INDIAN ECONOMY for English Medium, Environment Issues and Health Effects Notes ( Shankar Environment Green Book) Short Or Revision Notes is important for various exams like UPSC, IAS, RAS, UPPSC, MPPSC, BPSC, SSC CGL, CHSL, CPO, IBPS PO, SBI PO, Railway, RRB NTPC, ASM, Group D, State PSC, Sub inspector, Patwari exam, LDC Exam, Revenue office Exams.


Desire IAS Class notes in Hindi PDF Download Topics


  • Indian Economy / Economics / Budget 2020-21
  • Indian Polity / Indian Constitution Class Notes
  • Ancient, Medieval and Modern Indian History
  • Geography – Indian, Physical and World
  • Mind Map – Geography, History, Indian Polity, Economics
  • Spectrum History Short Notes
  • Art and Culture
  • Environment
  • Ecology
  • CSAT Paper 1 and 2
  • Previous Year Question Papers
  • General Science – Physics, Chemistry and Biology
  • Current Affairs 
  • Science and Technology
  • GS Paper 4 Ethics Notes
  • Download Basic Books (Must Read Books For Civil Service Preparation)
  • Geography and Economic Notes ( in printed form English and hindi)
  • भारतीय अर्थव्यवस्था लेक्चर 1 से 12 नोट्स (Desire IAS)
  • Important Articles to be Read in The Hindu and The Indian Express Newspaper
  • NCERT Geography MINDMAP Notes
  • ऐतिहासिक पृष्ठभूमि नोट्स : लष्मीकांत सारांश Historical Background : M.laxmikant Summary Notes in Hindi Med.
  • Environment Issues and Health Effects Notes ( Shankar Environment Green Book) Short Or Revision Notes ( Desire IAS).
  • Public or Civil Services Values and Ethics in Public Administration ( Important Ethics Revision Notes)


Details about Desire IAS Class notes in Hindi PDF Download


1. दोस्तों, जो उम्मीदवार UPSC, IAS, RAS, SSC and Railway की तैयारी कर रहे है उनके लिये Desire IAS Class notes in Hindi PDF Download का Revision करना बेहतर रणनीति साबित होगा.
2. From our website exam tricks, examtricks, examtrick, exam trick, you can download free pdf notes and tons of study material for competitive exams in India.
3. आपको इस Desire IAS Class notes in Hindi PDF Download में वो सारी महत्वपूर्ण जानकारी मिलेगी जो की आने वाले Sarkari Exam के लिये बहुत लाभदायक होगा. आपको इस Spectrum Modern History, Geography, History, Indian Polity, Economics, Art and Culture, Environment, Science and Technology Notes (PT+MAINS) by DESIRE IAS में General Studies से सम्बंधित वैसे प्रश्न, उत्तर सहित पढने को मिलेंगे जो की प्रतियोगी परीक्षाओं में पूछे जा चुके है या फिर Exam की दृष्टि से अति महत्वपूर्ण है. जो PDF Notes हम share कर रहे है उस बुक का नाम Desire IAS Class notes in Hindi PDF Download है. आप सब छात्र जो प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर रहे है या अभी शुरू किये है, उन तमाम छात्रों को Desire IAS-Old And New Ncert Compilation-Ancient History-Short Notes Book PDF अवश्य पढना चाहिये.

Details about Desire IAS Class notes in Hindi PDF Download


CreditThis PDF is prepared by Desire IAS Team.
PDF SizeUnknown Mb
No of pages in this PDFUnknown
PDF NameDesire IAS Class notes in Hindi PDF Download
PDF QualityGood

Click below to Download PDF


As we already mentioned above, this free pdf notes is related to Desire IAS Class notes in Hindi PDF Download
Download PDF :-  Economy ( अर्थव्यवस्था ) handwriting notes in Hindi (Lecture 1 – 12)
Economy ( अर्थव्यवस्था ) handwriting notes in Hindi (Lecture 13 – 18)
Economy ( अर्थव्यवस्था ) handwriting notes in Hindi (Lecture 19 – 32)
Economy ( अर्थव्यवस्था ) handwriting notes in Hindi (Lecture 33 – 49)
Economy ( अर्थव्यवस्था ) handwriting notes in Hindi (Lecture 50 – 78)

Complete Ethics Notes in Hindi By Desire IAS -Download

Geography Class Notes By Desire IAS Part 1

Geography Class Notes By Desire IAS Part 2

Geography Class Notes By Desire IAS Part 3

Spectrum Modern History Notes by DESIRE IAS (PT+MAINS)

प्रश्न 1. हाल ही में किस आईआईटी संस्थान के शोधकर्ताओं ने दूर से ही कोरोना संक्रमितों के सीने जांच करने के लिए स्मार्ट स्टेथोस्कोप बनाया है?क. आईआईटी दिल्लीख. आईआईटी बॉम्बेग. आईआईटी कोलकाताघ. आईआईटी खडगपुर

उत्तर: ख. आईआईटी बॉम्बे – आईआईटी बॉम्बे के शोधकर्ताओं ने हाल ही में दूर से ही कोरोना संक्रमितों के सीने जांच करने के लिए स्मार्ट स्टेथोस्कोप बनाया है. जिससे डोक्टर दूर से ही कोरोना संक्रमितों के सीने की आवाज सुन सकेंगे और अपने स्मार्टफोन सिग्नल्स पर देख सकेंगे.

प्रश्न 2. भारत के किस आईआईटी संस्थान लॉकडाउन के बीच कंपनियों के साथ एक प्लेसमेंट टास्क फोर्स का गठन किया है?क. आईआईटी दिल्लीख. आईआईटी बॉम्बेग. आईआईटी कोलकाताघ. आईआईटी खडगपुर

उत्तर: घ. आईआईटी खडगपुर – आईआईटी खडगपुर ने हाल ही में लॉकडाउन के बीच कंपनियों के साथ एक प्लेसमेंट टास्क फोर्स का गठन किया है. जिसके द्वारा स्टूडेंट्स को नौकरी के मौके के बारे में जानकारी मिलती रहेगी. इस वर्ष आईआईटी-खड़गपुर के छात्र अप्रैल से जुलाई तक इंटर्नशिप करेंगे.

प्रश्न 3. केंद्र सरकार ने किस योजना के लाभाथियो को अप्रैल से जून तक के पूरे 3 महीने की अवधि में मुफ्त एलपीजी सिलिंडर देने की घोषणा की है?क. प्रधानमंत्री जीवन बीमा योजनाख. प्रधानमंत्री जिज्ञासा योजनाग. प्रधानमंत्री उज्ज्वला योजनाघ. आयुष्मान भारत योजना

उत्तर: ग. प्रधानमंत्री उज्ज्वला योजना – केंद्र सरकार ने हाल ही में प्रधानमंत्री उज्ज्वला योजना के लाभाथियो को अप्रैल से जून तक के पूरे 3 महीने की अवधि में मुफ्त एलपीजी सिलिंडर देने की घोषणा की है. साथ ही तेल विपणन कंपनियों ने पीएमयूवाई के 7.15 करोड़ लाभार्थियों के खातों में 5,560 करोड़ रुपये की राशि जमा करवाई है.

प्रश्न 4. हाल ही में किस आयोग ने डबल लेयर्ड खादी मास्क विकसित किये है?क. योजना आयोगख. निर्वाचन आयोगग. खादी व ग्रामउद्योग आयोगघ. इनमे से कोई नहीं

उत्तर: ग. खादी व ग्रामउद्योग आयोग – खादी व ग्रामउद्योग आयोग ने हाल ही में बड़ी मात्रा में मास्क के आर्डर प्राप्त होने वाले डबल लेयर्ड खादी मास्क विकसित किये है. हाल ही में जम्मू कश्मीर सरकार ने 7.5 मास्क का आर्डर दिया है.

प्रश्न 5. भारत ने 1 लाख से अधिक आइसोलिन बेड को संयोजित करने वाले कितने समर्पित कोविड-19 अस्पताल स्थापित किये है?क. 200 समर्पित कोविड-19 अस्पतालख. 350 समर्पित कोविड-19 अस्पतालग. 586 समर्पित कोविड-19 अस्पतालघ. 746 समर्पित कोविड-19 अस्पताल

उत्तर: ग. 586 समर्पित कोविड-19 अस्पताल – भारत ने 1 लाख से अधिक आइसोलिन बेड को संयोजित करने वाले 586 समर्पित कोविड-19 अस्पताल स्थापित किये है. जिसके अभी भारत सरकार ने 11, 500 बेड स्थापित किये है.

प्रश्न 6. 14 अप्रैल को पूरे भारत में किस प्रसिद्ध व्यक्ति की जयंती मनाई जाती है?क. एपीजे अब्दुल कलामख. माहवीर जयन्तीग. डॉक्टर भीमराव अम्बेडकर जयन्तीघ. राजीव गाँधी जयंती

उत्तर: ग. डॉक्टर भीमराव अम्बेडकर जयन्ती – 14 अप्रैल को पूरे भारत में डॉक्टर भीमराव अम्बेडकर जयन्ती की जयंती मनाई जाती है. इस जन्मदिवस 14 अप्रेल को भारत की पूरे विश्व में मनाया जाता है.

प्रश्न 7. आईएमएफए जॉर्जीवा के बाहरी सलाहकार समूह में भारत के किस पूर्व गवर्नर को शामिल किया गया है?क. रघुराम राजनख. शकित्कंता दासग. उर्जित पटेलघ. विरल आचार्य

उत्तर: क. रघुराम राजन – आईएमएफए जॉर्जीवा के बाहरी सलाहकार समूह में भारत के पूर्व गवर्नर रघुराम राजन को शामिल किया गया है.

प्रश्न 8. निम्न में से किसने हाल ही में आयोजित जी-20 असाधारण ऊर्जा मंत्रियों की आभासी बैठक में भारत का प्रतिनिधित्व किया?क. रामविलास पासवानख. धर्मेन्द्र प्रधानग. निति गडकरीघ. इनमे से कोई नहीं

उत्तर: ख. धर्मेन्द्र प्रधान – भारत के केंद्रीय पेट्रोलियम व प्राकृतिक गैस मंत्री धर्मेंद्र प्रधान ने सऊदी अरब में आयोजित जी-20 असाधारण ऊर्जा मंत्रियों की आभासी बैठक में भारत का प्रतिनिधित्व किया है. इस बैठक की अध्यक्षता सऊदी अरब के ऊर्जा मंत्री प्रिंस अब्दुलअज़ीज़ ने की थी.

प्रश्न 9. निम्न में से कौन सा बल्लेबाज कप्तान के तौर पर भारत की तरफ से टी-20 में सबसे बड़ी पारी खेलने वाले बल्लेबाज है?क. विराट कोहलीख. रोहित शर्माग. महेंद्र सिंह धोनीघ. सचिन तेंदुलकर

उत्तर: ख. रोहित शर्मा – इंडियन क्रिकेट टीम के ओपनर रोहित शर्मा बल्लेबाज कप्तान के तौर पर भारत की तरफ से टी-20 में सबसे बड़ी पारी खेलने वाले बल्लेबाज है. रोहित शर्मा ने 22 दिसंबर 2017 को इंदौर में श्रीलंका क्रिकेट टीम के खिलाफ 43 गेंदों पर तूफानी 118 रन की पारी खेली थी.

प्रश्न 10. इनमे से कौन सा बल्लेबाज वर्ल्ड क्रिकेट में कप्तान के तौर पर सबसे बड़ी पारी खेलने वाला पहला बल्लेबाज है?क. माइकल क्लार्कख. आरोन फिंचग. कुमार संघकाराघ. रोहित शर्मा

उत्तर: आरोन फिंच – ऑस्ट्रेलिया के आरोन फिंचवर्ल्ड क्रिकेट में कप्तान के तौर पर सबसे बड़ी पारी खेलने वाले पहले बल्लेबाज है. उन्होंने वर्ष 3 जुलाई 2018 को जिम्बाब्वे टीम के खिलाफ टी-20 मार्च में 76 गेंदों पर 16 चौके व 10 छक्कों की मदद से 172 रन की पारी खेली थी.

Download Subject wise Free Pdf Notes in Hindi and English


Download Free Study Material For each and every competitive exam. Subject wise Links for  Handwritten Class Notes in Hindi and English

History Notes –  Click Geography Notes – Click
Indian Polity Notes – Click Economics Notes – Click
General Science Notes – Click Current Affairs Notes – Click
Maths Notes – Click Reasoning Notes – Click
English Grammar Notes – Click General Hindi Notes – Click
Science and Tech Notes – Click Art and Culture Notes – Click
Psychology Notes – Click Environment and Ecology – Click
Sanskrit Notes- Click Ethics Notes – Click
Computer Awareness – Click Banking Awareness Notes – Click
International Relations – Click Important Questions PDF – Click
General Knowledge PDF – Click  

Disclaimer: Examtrix.com neither created this file nor scanned, We downloaded this file from internet and linked with this blog or we shared the link which is already available on Internet. We don’t want to violate any copyright law.  If anyone has any objection then kindly mail at [email protected] to request removal of the link.

Please Support us By Following our Social Media Channels

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top